The Dark Side

Ben je weleens woedend? Jaloers? Voel je je angstig, verdrietig of depressief?
Misschien voel je sommige van deze gevoelens en andere niet. Of ben jij iemand waarmee het altijd ok gaat?
Het is niet makkelijk om onze donkere gevoelens toe te laten. Veel van ons doen elke dag veel moeite om onze eigen “dark side” uit de weg te gaan.

Misschien herken je deze strategieen:

  • je gaat altijd maar door

  • geen dag zonder social media of netflix

  • je bent veel met anderen bezig

  • je voelt je vaak somber

  • het gaat altijd ok met je

Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat je aan het vermijden bent. Maar is dat erg? Nee, natuurlijk niet. We zijn soms al vroeg in onze jeugd slimme strategieen gaan toepassen om pijn te vermijden. Deze beschermingsmechanismes hebben ons toen echt geholpen, want op jonge leeftijd kan ons zenuwstelsel zich nog niet zelf reguleren en ervaren we intensieve gevoelens vaak als levensbedreigend. Nu we volwassen zijn kunnen we wel kijken naar wat vroeger zo beangstigend was. Vaak smelt onze innerlijke dark side dan als sneeuw voor de zon!

Is het nou zo belangrijk om naar mijn pijn te kijken? Ik heb vooral zin om me lekker te voelen!

Waarschijnlijk vonden onze ouders het niet leuk als we boos deden. Op school moesten we ons gedragen en op instagram roept ook altijd iedereen ‘hoerah’. We hebben al op jonge leeftijd geleerd dat deze gevoelens niet welkom zijn en dat wordt bevestigd door onze samenleving. Nederland telt vaak tot de meest gelukkige landen ter wereld en soms bekruipt me het gevoel dat we ons wel helemaal niet niet goed mogen voelen.

Met een groot nadeel:
Door onze negatieve gevoelens weg te drukken, drukken we ook de positieve gevoelens weg. Helaas kunnen we niet selectief voelen. Als we onze haat wegdrukken kunnen we ook niet meer uit een vol hart lief hebben. Door onze woede weg te drukken hebben we ook minder kracht ter beschikking. En als we onze hulpeloosheid niet willen voelen zullen we overgave lastig vinden.
Wat voor een kwetsbaar kind heel belangrijk was, gaat ons als volwassene in de weg staan. En dat is maar goed ook, want we hebben nu alle tools in huis om the dark side recht in de ogen te kijken. Dat kan heel eng zijn, maar als volwassenen hebben we meer hulpbronnen tot onze beschikking en kunnen we op avontuur gaan in onszelf.

Dus wat zou het me kunnen opleveren?

Laten we eerlijk wezen: er is moed voor nodig om naar je eigen dark side te kijken. Het kind in ons is nog steeds waanzinnig bang voor de grootsheid van de gevoelens. We hebben ons jaren gewapend tegen deze monsters in ons. Het is een grootse, dappere stap om de beslissing te nemen om te gaan kijken, niet meer weg te lopen en af te dalen in de donkere diepte van onze ziel.
Het goede nieuws is: deze moed wordt rijkelijk beloond. Er gaan innerlijke deuren voor ons open die we nooit voor mogelijk hadden gehouden. Er komen kwaliteiten in ons naar boven waar we misschien lang naar hebben zitten verlangen. Door donkere gevoelens toe te laten kan onze innerlijke verdediging verzachten en komt er energie beschikbaar die voorheen nodig was om de pijn en angst in bedwang te houden. Dat is pure levensenergie die weer mag gaan stromen! En deze stroom is zoet, rijk, vol, gewoon heerlijk. Er komt ruimte voor echte, diepe vreugde.

Kom gratis kennismaken