Keuzestress

Deze tips maken kiezen makkelijker

Heb jij ook last van keuzestress? Elke dag staan we voor grote en kleine keuzes. Wat ga ik vanavond eten? Wil ik samenwonen? Welke studie? Een huis kopen? Die broek of deze kopen?
Elke dag hebben we een zee aan keuzemogelijkheden, wat we kunnen ervaren als keuzestress. Dat er zo veel te kiezen valt is voor ons niet altijd zo geweest en misschien is dat een reden dat we het zo lastig kunnen vinden om te kiezen. Van jongs af aan wordt ons geleerd om te doen wat je hoort te doen. En dan zijn we ineens volwassen zonder te hebben geleerd hoe dat eigenlijk werk, keuzes maken.
Wat als we alle mogelijkheden die deze tijd biedt niet ervaren als vrijheid? Wat als we zoveel keuzestress hebben dat we er van lam geslagen zijn? Zeker is: als we kiezen vanuit onrust is de kans groot dat we er spijt van krijgen.

Ik dacht altijd dat ik kiezen niet zo moeilijk vond. Ik luister ‘gewoon’ naar mijn lichaamen doorloop met vertrouwen alle fases van een keuzeproces. Maar ineens kwam ik in een situatie terecht waar zo veel thema’s door elkaar liepen dat ik niet wist wat ik moest kiezen. Door de complexheid kwam ik niet meer zo goed bij de wijsheid van mijn lichaam en raakte ik in de waar. En ineens moest ik wel bezig zijn met de vraag: Hoe werkt dat nou eigenlijk voor mij, kiezen?

Lichaamswijsheid

Ik begon opnieuw te onderzoeken hoe ik kies. Elke dag maken we vele tientallen keuzes. De meeste zijn niet zo groot en belangrijk en dat maakt ze een perfect onderzoeksterrein. Doordat er geen lading opzit kan ik rustig observeren. Daarbij helpt dat er niet meteen allerlei oude emoties of angsten opborrelen. En dus begon ik aan mijn onderzoek met een makkelijke keuze.

Als ik ‘s ochtends opsta begint de dag meteen met kiezen. Welke kleren ga ik aantrekken? Wat ga ik ontbijten? Ik onderzocht hoe mijn lichaam reageerde als ik een keuze maakte. En er gebeurde iets interessants. Ik werd mij er bewust van hoe groot het verschil is mijn lichaamsgewaarwordingen als ik ‘ja/ nee’ voel of ‘wellicht misschien eventueel verwarring’. ‘Ja’ (dit ga ik ontbijten, hier heb ik zin in, deze broek wordt het vandaag niet) voelt uitgelijnd, kalm. Ja/ nee staat voor mij gelijk aan ‘het is waar’. Waarheid is daarmee een gevoel, net als plezier of verdriet. Ik voel waar. Het is een gewaarwording zonder veel emoties, het is eigenlijk gewoon. Ik voel me krachtig en flexibel. Er zit iets bewegelijks in dat ‘ja’; wat nu waar is kan over een tijdje anders zijn. Het is stil daar, als het waar is, is er geen innerlijke bemoeienis.

Wat er veranderde

Door de keuzes te onderzoeken die me makkelijk af gaan en deze te koppelen aan gewaarwordingen kwam er veel meer helderheid in mijn ingewikkelde keuze. Oude angsten en patronen vertroebelden mijn lichamelijke gewaarwordingen. Ik voelde wel wat mijn lichaam me vertelde, maar ik durfde er niet op te vertrouwen. Stukje voor stukje liet ik mijn angst los en begon ik meer te leunen op mijn innerlijke wijsheid. En daarmee kwam er steeds meer helderheid in mijn gevoelens en is de cirkel gaan sluiten. (Door steeds mijn angsten te benoemen kwam er weer beweging in het donker en kon ik weer contact maken met mijn eigen innerlijke waarheid) voor mij niet helemaal duidelijk waar het benoemen van je angsten ineens vandaag komt in dit stuk). Uiteindelijk was er ‘gewoon’ geen andere optie dan ‘ja’ zeggen tegen wat mijn lichaam al lang wist.

Ook last van keuzestress? Kom gratis kennismaken.

Ja, dat wil ik!